Wereldvluchtelingendag Krimpenerwaard groot succes

20 juni was het Wereldvluchtelingendag. Dit is een speciale herdenkingsdag die sinds 2001 jaarlijks wordt gevierd in meer dan 100 landen om begrip voor vluchtelingen aan te kaarten en hun bijdragen aan de vrede te vieren. Dit jaar vond de viering voor het eerst plaats in de Krimpenerwaard op het terrein van welzijnsstichting SWOS. Georganiseerd door Vluchtelingenwerk, Krimpenerwaard Intercultureel en SWOS.

Bij binnenkomst mocht iedereen één woord op een briefje schrijven en deze plakken op een groot bord. Het is een prachtige collage geworden met hele mooie woorden, zoals: gezellig, veilig, blijdschap, zingen, feest en samen.

Burgemeester Roel Cazemier opende de ochtend en schreef het woord: SAMEN. “Vluchtelingen die jaren geleden in ons land werden opgevangen, zijn schrijvers, kunstenaars, politici geworden. SAMEN zorgen we ervoor dat de vluchtelingen van nu meedoen in de SAMENleving. Er is één voorwaarde die voor allemaal geldt: de Nederlandse taal leren.” De burgemeester richtte zich vooral op de volwassenen en adviseerde hen alle mogelijke vormen van taalaanbod, zoals taal- en inburgeringslessen en taalmaatjes, aan te grijpen. “En de samenleving moet dit vooral aanmoedigen en een helpende hand bieden.”

De tweede spreker was statushouder Ziad Atalla, medisch apparatuur ingenieur uit Damascus. Hij woont sinds 2016 in Haastrecht. Hij vertelde zijn inburgeringsverhaal geheel in het Nederlands. Het was vooral de veiligheid die het gezin rust gaf. Hij waardeerde de hulp die zij hadden gekregen van alle vrijwilligers en van de gemeente. “We hadden geen duidelijke visie over onze toekomst, maar dankzij deze mensen kregen we structuur. De kinderen gaan naar school, we volgen de taal- en inburgeringslessen en we oefenen de Nederlandse taal met onze taalmaatjes. Als vrijwilliger help ik oude en zieke mensen bij Prinsenhof Gouda.” Ziad had ook verbeterpunten: “Hoe kunnen we sneller passend werk vinden? We zouden graag meer met bedrijven in contact komen.” Daarnaast beaamt Ziad net als de burgemeester dat het beheersen van de taal heel belangrijk is. En zou intensievere lessen willen volgen. Hij refereert aan andere landen waar vluchtelingen elke dag naar school gaan en sneller de taal leren. In Nederland zijn dat vier dagdelen per week. “Ten derde zou ik meer contact willen hebben met Nederlanders. Samen kunnen we praten, elkaar leren kennen en meer te weten komen over elkaars gewoontes en cultuur.”

Stichting SWOS